Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Scheiden? Zes tips voor aanstaande exen

Geplaatst op: 07-01-2019, 17:00:56

De feestdagen zijn voorbij, de kerstboom kan de deur uit en ineens weet je het: die partner mag erachteraan. Je bent niet de enige: na de feestdagen staat de telefoon bij echtscheidingsadvocaten roodgloeiend, net als na de zomervakantie. Zes tips voor wie klaar is met zijn of haar huwelijk.

  1. Lees je in

Weet je precies wat er bij het aangaan van het huwelijk of geregistreerd partnerschap allemaal is vastgelegd, hoe een scheiding in zijn werk gaat en waar je als ex-partner recht op hebt? De overheid heeft een brochure uitgebracht waarin veel gestelde vragen over scheiden worden beantwoord. Als je bent getrouwd/geregistreerd op huwelijkse voorwaarden, zorg dan dat je weet wat hier is vastgelegd.

Zoek ook uit wat je eventuele rechten zijn op het gebied van alimentatie. Je mag hier onderling andere afspraken over maken, maar dan is het toch wel handig van tevoren te weten wat de wet voorschrijft.

  1. Zoek hulp

Een mediator of scheidingsbemiddelaar kan je helpen om goed uit elkaar te gaan. Op tijd hulp zoeken is zeker geen zwaktebod, maar juist verstandig. De bemiddelaar kan je helpen met het opstellen van het echtscheidingsconvenant, afspraken over de kinderen (het ouderschapsplan) en over gezamenlijke spullen en geldzaken. Een derde, onafhankelijke partij kan ervoor zorgen dat je met goede afspraken uit elkaar gaat, zonder dat een van beiden zich tekortgedaan voelt.

  1. Verdiep je in de financiën

Bij veel stellen is één van beiden verantwoordelijk voor de administratie: diegene weet wat er inkomt en uitgaat, en hoe het er eigenlijk voor staat met de hypotheek, verzekeringen, spaartegoeden en schulden. Als je uit elkaar gaat, zul je deze zaken allemaal voor jezelf moeten regelen.

Ben jij de partner die dat inzicht niet heeft? Zorg dan dat je zo snel mogelijk op de hoogte wordt gebracht, nu je elkaar nog ziet en – hopelijk – nog on speaking terms bent. Er zijn genoeg voorbeelden van partners die er na hun scheiding pas achter kwamen dat zij een schuld moesten aflossen, die hun ex zonder hun medeweten op hun naam had afgesloten.

  1. Licht de Belastingdienst in

Scheiden kan gevolgen hebben voor je (recht op) toeslagen, voorlopige aanslagen en voorlopige teruggaaf, zeker als jij of je aanstaande ex-partner meer of minder gaat werken. Licht de Belastingdienst dus zo snel mogelijk in over de nieuwe financiële situatie. Kijk op de website waar je allemaal op moet letten.

  1. Neem contact op met hypotheekadviseur of -verstrekker, of verhuurder

Heb je samen een koophuis gekocht, of ben je getrouwd/geregistreerd in gemeenschap van goederen? Dan moet het huis worden verdeeld. Het is verstandig om samen met de hypotheekadviseur of je geldverstrekker te kijken naar de mogelijkheden. Het huis kan op naam van één partner worden gezet, maar alleen als diegene voldoende verdient om de lasten te kunnen dragen. De ex-partner moet dan worden uitgekocht. Mogelijk moet de woning ook worden verkocht, dan deel je de overwaarde of restschuld.

Als je samen een huurhuis hebt, moet je ook afspraken maken over wie hier mag blijven wonen. Licht op tijd je verhuurder in. Als je er samen niet uitkomt, bepaalt de rechter wie in het huis mag blijven wonen. De rechter kiest doorgaans voor de ex-partner bij wie eventuele kinderen vooral verblijven. In andere gevallen gaat het huis vaak naar de partner die er het langst woont.

  1. Informeer pensioenfondsen

Partners hebben ieder recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenvermogen, al kun je daar natuurlijk onderling andere afspraken over maken. Je moet echter wel binnen twee jaar na de scheiding bij het pensioenfonds aankloppen om ervoor te zorgen dat jouw deel van het pensioen ook naar jou wordt overgemaakt.

Doe je dit niet op tijd, dan wordt het pensioen overgemaakt aan de partner die het heeft opgebouwd en moet je daar aankloppen voor je wettelijk deel. Je zult niet de eerste ex zijn die na jaren ineens weer tegenover de voormalig partner bij de rechter staat. Minister Koolmees wil de regels aanpassen, maar voorlopig is het nog aan te raden op tijd bij het pensioenfonds aan te kloppen.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 7 januari 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina